Čím se vyznačuje příprevk LipiControl?

Je jedním z prvních výrobků na českém i evropském trhu obsahujícím přírodní statinyextrahovené z červené fermentované rýže za účelem uchování normální hladiny cholesterolu v krvi. 

Cholesterol

Ve vyspělých zemích včetně České republiky umírá zdaleka největší počet osob na srdeční a oběhová onemocnění. Ta vznikají působením souběhu řady faktorů, mezi nimiž dominuje abnormálně zvýšená hladina cholesterolu v krvi. Cholesterol je naprosto nezbytný pro normální chod četných vitálních funkcí, pokud je ho ale nadbytek, škodí zejména tím, že spolu s lipoproteiny, kterými je krví distribuován, vytváří v cévách vrstvu plaku, jenž cévy postupně ucpává. Formace plaku představuje řadu komplikací ve fungování krevního oběhu. Zúžený průsvit cév znamená, že srdce musí vynaložit větší námahu, aby udrželo krevní oběh v chodu. Současně se zvyšuje tlak krve na stěny cév s rizikem uvolnění části plaku, který může způsobit zástavu srdce nebo kolaps mozku. Obalení cév plakem brání efektivní a důležité výměně chemických informací mezi krví a cévní stěnou.

Pro všechny tyto důvody je snaha uchovat normální hladinu cholesterolu v krvi a zabránit tvorbě plaku klíčovým bodem prevence poruch srdeční činnosti a krevního oběhu. Část cholesterolu získáváme za stravy, větší část si tělo vyrábí samo v játrech. Pokud se ukazuje, že dochází ke zvýšení hladiny cholesterolu v krvi, nejjednodušším způsobem, jak tomu bránit, je zablokování (inhibice) enzymu (HMG-CoA reduktázy), který syntézu cholesterolu v játrech zajišťuje. Tomuto účelu slouží řada léků nazvaných statiny (lovastatin, simvastatin, atorvastatin, atd.). Užívání různých typů statinů však představuje výskyt různých vedlejších nežádoucích účinků, všechny umělé statiny pak blokují tělesnou produkci koezymu Q10, který tělu slouží k produkci energie i řadě dalších metabolických operací. Užívání a vývoj umělých statinů má precedens v čínské kuchyni. Na rýži, která je klíčovou potravinou především v Číně, parazituje napůl kvasinka napůl houba čeledi Monascus purpureus. Ta rýžová zrna zbarví do červena a dodá jim zvláštní pikantní příchuť. Konzumace červené rýže se stalo již před staletími kulinářskou záležitost specialitou a parazitující organismus se začal na rýži pěstovat i v oblastech, kde se mu původně nedařilo. Po roce 1980 se západní i čínští vědci začali zajímat o podrobné chemické složení červené fermentované rýže, protože řada dřívějších poznatků poukazovala na skutečnost, že stálí konzumenti této potraviny nemají do pokročilého věku žádné vážnější problémy se srdeční činností ani krevním oběhem. Výsledkem bádání bylo objevení devíti příbuzných látek, které dostaly název monakoliny a později statiny schopné nejen bránit zvýšené tvorbě cholesterolu v játrech, ale také redukovat zánětlivé procesy v těle a snižovat hladinu proteinu ( fibrinogenu) který přispívá k tvorbě krevních sraženin. Umělé statiny do léčivých přípravků pak byly vyvíjeny podle struktury těch přírodních z červené rýže. Postupně začala stoupat poptávka po přírodních statinech z červené rýže, a to především kvůli absenci vedlejších nežádoucích účinků. 

zpět