Čím se vyznačuje přípravek GotuKola?

Je prvním doplňkem stravy na českém trhu obsahujícím extrakt z pupečníku asijského připravený podle lékopisné normy Ayurvedic Pharmacopoeia. Příznivě ovlivňuje celou řadu vitálních procesů, ale mimo jiné je užíván i jako prostředek k potlačení projevů celulitidy.

Hindský název rostliny Centella asiatica (pupečník asijský) je Gotu kola. Podle historických pramenů se pravděpodobně jedná o první bylinu, kterou člověk použil k léčebným účelům. V indické i čínské medicíně se přednostně užívala k hojení  různých poranění i k uchování mentální svěžesti. Rostlina obsahuje specifickou směs účinných látek, z nichž nejvýznamnější jsou kyselina asijská a kyselina madekasová.

Zkoumáním účinků těchto látek se západní vědci začali zabývat po roce 1975. Jejich efekt v lidském organismu je vícecestný, nejoceňovanější je ovšem pozitivní účinek na mikrocirkulaci krve a lymfy. Jak stárneme, nejjemnější tkáně naše těla odumírají jako první. To se týká zejména krevních vlásečnic, jejichž průměr činí desetinu milimetru i méně. Odumírání vlásečnic se odborně nazývá mikroangiopatie a ohlašuje blížící se problémy, protože periferní oblasti všech orgánů včetně mozku a kůže jsou závislé na přísunu kyslíku a živin těmito vlásečnicemi. Zastavení zásobování znamená odumírání přilehlých tkání, učebnicovým příkladem čehož je odumírání tkání v pokročilém stádiu diabetu.

Degenerativní procesy však plíživě postupují i u lidí, kteří diabetem a poruchami velkého krevního oběhu netrpí. Úbytek mentální svěžesti,  suchá zvrásněná pokožka a mnohé další příznaky ukazují, že mikrocirkulace krve a lymfy už nefunguje, jak by měla. Poruchy mikrocirkulace ale také mají dopad na žilní oběh, což se projevuje tvorbou varixů, hemoroidů, otoků dolních končetin a celulitidou. Výzkumy ukázaly, že aktivní látky gotu koly mikroangiopatii brání v rozvoji, a to hned dvěma cestami. Stimulují tonus nervových zakončení, která řídí regenerační cyklus vlásečnic a současně podporují syntézu kolagenu a elastinu, které tvoří kosterní hmotu vlásečnic.

 

zpět