Dar přírody

Čaj čili výluh z listu čajovníku čínského byl po nejméně tři tisíciletí považován za léčivý prostředek a jeho konzumace se postupně rozšířila do celého světa. Od počátku 20. století se datují první výzkumy biologicky aktivních látek čajovníku a od poloviny století se začala z čajovníku extrahovat celá řada léčivých látek, z nichž nejznámější jsou kofein, teofylin, teobromin a teanin.

Ke konci století se zájem vědců soustředil na později objevené čajové polyfenolické katechiny a jejich studium probíhá dodnes. Polyfenoly jsou látky se silným antioxidačním účinkem. Čajovník obsahuje kombinaci čtyř specifických polyfenolických látek, z nichž každá vykazuje sobě vlastní biologické (antioxidační) účinky, přičemž se vzájemně doplňují a posilují. Nejsilnější z nich je epigalo-katechin-3-galát (EGCG), který byl často předmětem samostatného studia, ve většině studií však byl použit standardizovaný výtažek obsahující všechny čtyři polyfenoly s podílem EGCG 50-60%. 
Dosavadní studie přinesly řadu překvapivých poznatků o tom, kolik různých vitálních procesů mohou tyto polyfenolické katechiny příznivě ovlivnit. 
Protirakovinný účinek byl testován klinicky pouze u zvířat, u nichž byly různé typy nádorů vyvolány uměle. Antibakteriální účinky extraktu pomáhají likvidovat řadu patogenních bakterií v trávicím ústrojí. Fotoprotektivní efekt omezuje produkci volných radikálů v pokožce vystavené slunečnímu záření a tím ji chrání před onemocněním. Kardioprotektivní efekt spočívá v eliminaci volných radikálů, které způsobují oxidaci „špatného" cholesterolu, která vede k formování cévního plaku a ucpávání cév. V tomto ohledu extrakt plní stejnou úlohu jako vitamín E, ale jeho antioxidační kapacita je asi 20x vyšší.  Termogeneze je název procesu výroby energie za současného uvolňování tepla. Extrakt polyfenolických katechinů termogenezi zintenzivńuje, čímž přispívá ke spálení většího množství tuku.

zpt