Regulátor vstřebávání sacharidů

Nadváha a cukrovka představují nejmasovější zdravotní problém populace rozvinutých zemí. Jenou z hlavních příčin obou je strmý nárůst příjmu sacharidů. V posledních 30 letech velkovýroba potravin ve stále větší míře využívá škroby jako náhražku kvalitních surovin, jako zahušťovadlo, konzervant a k mnoha dalším účelům.

Současně vzrostla obliba slazených potravin a nápojů. Sumárně řečeno, celkový příjem sacharidů (cukrů) na osobu se za posledních 50 let zvýšil nejméně trojnásobně, nad úroveň, která je nezbytná pro zachování rovnováhy mezi příjmem a výdejem energie. Tak vysoký příjem energie je zjevnou příčinou hromadění tělesného tuku a glukózy v krevním oběhu. Vědci neustále hledají různé cesty, jak nepříznivý trend nárůstu hmotnosti korigovat. Jendou z nich, a to dost perspektivní, je užívání přírodních látek, které přirozeným způsobem příjem sacharidů omezují. Působí tak, že blokují enzymy, které odpovídají za přeměnu sacharidů na jednoduché cukry, jež tělo dokáže vstřebávat a využít. V současnosti je komerčně dostupný výtažek z bílých francouzských fazolí, který obsahuje inhibitory enzymu alfa amylázy. Tento enzym v tenkém střevě štěpí nejhojnější sacharidy amylózu a amylopektiny na glukózu. Jeho dezaktivace má za následek, že tělo významnou část sacharidů z potravy nepřijme. Inhibitory (dezaktivátory) alfa amylázy se přirozeně vyskytují ve všech obilovinách, luštěninách i některých druzích zeleniny, nicméně v tak malém množství, že nemohou činnost alfa amylázy ovlivnit. 
Ve fazolových bobech ale vědci objevili v roce 1985 obzvláště účinné inhibitory (fazeolin, fazeolidin a fazeolamin), které lze i získat v relativně velkém množství pro komerční využití. Specifický fazolový extrakt se o posledních letech stal oblíbeným přípravkem ke kontrole váhy. Byl patentován v USA pod názvem Phase 2.

Amylasin (z anglického amylase inhibitor) se užívá přibližně 30 minut před hlavními jídly. Při doporučeném dávkování může zabránit vstřebávání až 40% složitých sacharidů. Zvýšené dávkování může u citlivých osob vyvolat pocit nedostatku energie v podobě zvýšené únavy. Za této situace nelze nedostatek energie řešit dalším jídlem. Tělo si energii následně opatří z tukové zásoby. Je bezpředmětné užít dávku před nízkokalorickým jídlem, například zeleninovou mísou. Užívání Amylasinu je zdravotně bezpečné. Sacharidů existuje ve stravě více než 600 druhů a ty, které mají pro zdraví obzvláštní význam, Amylasin nemůže při vstřebávání omezit. Amylasin je stejně tak bezpečný při regulaci krevní glukózy. Z hlediska doby užívání nemá přípravek omezení.

Klinické studie s tímto extraktem zaznamenaly průměrný pokles hmotnosti ( úbytku tukové tkáně) okolo 3 kg v průběhu 6 týdnů. To však představuje pouze jeden z více zdravotních benefitů, které lze užíváním získat.

 

zpět