Regulátor vstřebávání sacharidů
Nadváha a cukrovka představují nejmasovější zdravotní problém populace rozvinutých zemí. Jenou z hlavních příčin obou je strmý nárůst příjmu sacharidů. V posledních 30 letech velkovýroba potravin ve stále větší míře využívá škroby jako náhražku kvalitních surovin, jako zahušťovadlo, konzervant a k mnoha dalším účelům.
Současně vzrostla obliba slazených potravin a nápojů. Sumárně
řečeno, celkový příjem sacharidů (cukrů) na osobu se za posledních 50 let
zvýšil nejméně trojnásobně, nad úroveň, která je nezbytná pro zachování
rovnováhy mezi příjmem a výdejem energie. Tak vysoký příjem energie je
zjevnou příčinou hromadění tělesného tuku a glukózy v krevním oběhu.
Vědci neustále hledají různé cesty, jak nepříznivý trend nárůstu hmotnosti
korigovat. Jendou z nich, a to dost perspektivní, je užívání
přírodních látek, které přirozeným způsobem příjem sacharidů omezují. Působí tak, že blokují enzymy, které
odpovídají za přeměnu sacharidů na jednoduché cukry, jež tělo dokáže vstřebávat
a využít. V současnosti je komerčně dostupný výtažek
z bílých francouzských fazolí, který obsahuje
inhibitory enzymu alfa amylázy. Tento enzym
v tenkém střevě štěpí nejhojnější sacharidy amylózu a amylopektiny na
glukózu. Jeho dezaktivace má za následek, že tělo významnou část sacharidů
z potravy nepřijme. Inhibitory
(dezaktivátory) alfa amylázy se přirozeně vyskytují ve všech obilovinách,
luštěninách i některých druzích zeleniny, nicméně v tak malém množství, že nemohou činnost alfa amylázy ovlivnit.
Ve fazolových bobech ale vědci objevili v roce 1985 obzvláště účinné
inhibitory (fazeolin, fazeolidin a fazeolamin), které lze i získat
v relativně velkém množství pro komerční využití. Specifický fazolový
extrakt se o posledních letech stal oblíbeným přípravkem
ke kontrole váhy.
Amylasin (z anglického amylase inhibitor) se užívá přibližně 30 minut před hlavními jídly. Při doporučeném dávkování může zabránit vstřebávání až 40% složitých sacharidů. Zvýšené dávkování může u citlivých osob vyvolat pocit nedostatku energie v podobě zvýšené únavy. Za této situace je třeba denní dávkování snížit, nikoliv nedostatek energie řešit dalším jídlem. Pokud je důvod dávkování snížit, pak je vhodné vynechat dávku před snídaní. Je také bezpředmětné užít dávku před nízkokalorickým jídlem, například zeleninovou mísou. Užívání Amylasinu je zdravotně bezpečné. Sacharidů existuje ve stravě více než 600 druhů a ty, které mají pro zdraví obzvláštní význam, Amylasin nemůže při vstřebávání omezit. Amylasin je stejně tak bezpečný při regulaci krevní glukózy. Z hlediska doby užívání nemá přípravek omezení.