
Lykopen
Lykopen – nejvýznamnější karotenoid
Karotenoidy se vyznačují sytou barevností - od oranžové po hnědočervenou a představují soubor rostlinných antioxidantů, které lidskému zdraví přinášejí mnohostranný zdravotní prospěch. Dnes je známo více než 700 karotenoidů, mezi karotenoidy má lykopen výsadní postavení z několika důvodů. Má nejvyšší antioxidační kapacitu, což znamená, že dokáže dezaktivovat více volných radikálů než kterýkoli jiný karotenoid. Jako jediný karotenoid prokázal schopnost brzdit rozvoj některých zhoubně nádorových onemocnění a vznik metastáz. Jeho hladina v krvi je 300 x vyšší než hladina všech ostatních karotenoidů dohromady. V případě ohrožení tkání zvýšenou aktivitou volných radikálů jej tělo ke své ochraně použije přednostně. Jako jediný karotenoid snižuje hladinu C-reaktivního proteinu, který je ukazatelem zánětu v těle, čili lykopen redukuje zánětlivý proces. Tělo z něj dokáže vyrábět vitamín A, i když tento vitamín přednostně vyrábí z beta karotenu. Lykopen je obsažen v mnoha druzích ovoce a zeleniny, avšak v hojné míře pouze v rajčatech.
Ze syrových rajčat jej tělo obtížně vstřebává, v dostatečné míře je vstřebatelný pouze z tepelně upravených plodů, zejména ve formě protlaku. Vědci odhadli optimální příjem lykopenu na den na 35 mg, ze syrových rajčat lze však získat něco mezi 5-20mg za den (z 300g a více). Pravidelná a vysoká konzumace syrových rajčat má však i stinnou stránku. Jednak obsahují šťavelany, které blokují vstřebávání vápníku, jednak obsahují solarin i jiné rostlinné toxiny. Ideální výživovou strategií zůstává kombinace příjmu lykopenu jak z přirozeného zdroje, tak i u doplňku stravy, kde se nachází v koncentrované podobě a přesně určené dávce. Zdravotní prospěch dostatečného příjmu lykopenu můžeme sledovat ve čtyřech ohledech. Jako dílčí preventivní opatření proti onkogenezi, jako bezkonkurenční interní ochranu pokožky před devastací slunečním zářením, jako antioxidant bránící oxidaci LDL cholesterolu a tím formaci cévního plaku a jako antioxidant redukující celkový oxidační stres, který je podhoubím vzniku a rozvoje celé řady zdravotních problémů včetně mužské neplodnosti a onemocnění prostaty. Současný stav poznání řadí význam lykopenu pro zdraví na úroveň vitamínů.